Geplaatst op

Energie opslaan in je boiler

Bert mailde ons vol enthousiasme: “Ik ben een zeer tevreden gebruiker van de EcoSwitch. Mijn boiler is getransformeerd van een energieslurper tot efficiënte energieopslag.” Kun jij dat ook, hoe doe je dat en waarom zou je dat willen? Wij leggen het uit.

Wat levert het op?

Door energie op te slaan in je boiler kun je kosten besparen. En die kosten zijn significant, want boilers zijn echte “energieslurpers”, zoals Bert schrijft. Boilers zijn echter ook goed geïsoleerd en water houdt veel warmte vast. Je hoeft dus niet per se te stoken op het moment dat je warm water nodig hebt. En daar ligt een kans.

Elektrische boilers bestaan in allerlei soorten en maten. Het energieverbruik loopt dus eveneens sterk uiteen. Voor het rekenvoorbeeld in dit artikel gaan wij uit van een jaarverbruik van 1.900 kWh. Bij een stroomprijs van €0,40/kWh kost dat dus €760 per jaar. Als je €0,15/kWh kunt besparen, dan scheelt dat elk jaar €285. Hoe kom je aan die besparing?

Gebruik dynamische stroomprijzen

Energie wordt op beurzen verhandeld. Eén van die beurzen is de EPEX SPOT (European Power Exchange). Daar wordt elektriciteit verhandeld en variëren de prijzen per uur. Deze variatie kan heel groot zijn. Onderstaande grafiek toont de prijsgeschiedenis van 12 december 2022. Je ziet dat de prijs op piekmomenten richting €0,80/kWh ging en op dalmomenten naar €0,40. Op die dag kon je dus maarliefst €0,40/kWh besparen, afhankelijk van het moment van gebruik. Dat is een besparing van 50%!

En dit is geen uitzondering. ‘s Zomers zijn er zelfs uren dat de prijs negatief is. Je krijgt dan dus geld om elektriciteit te gebruiken. De gemiddelde besparing van €0,15/kWh die we in bovenstaande paragraaf noemden, is dus heel goed haalbaar. Als je maar een dynamisch contract hebt en op de juiste momenten je stroom gebruikt. Hoe doe je dat?

Stroomprijzen op 12 december 2022
Elektriciteitsprijzen op 12 december 2022

Automatisch goedkope stroom

In het bovenstaande schema zou de boiler het beste om drie uur ‘s nachts aan moeten gaan. Maar je gaat natuurlijk niet je wekker zetten om je boiler in te schakelen, zodat je ‘s ochtends warm kunt douchen. Bovendien kan de volgende dag het goedkoopste moment gemakkelijk een paar uur eerder of later zijn, dus een vaste tijdschakelaar werkt ook niet goed.

De EcoSwitch doet dit automatisch. Deze slimme stekker haalt iedere dag de nieuwe uurprijzen van onze server en maakt dan weer een nieuw schakelschema voor de komende 24 uur. Je kunt zelf veel instellen, bijvoorbeeld dat de boiler ‘s ochtends om zeven uur opgewarmd moet zijn. Plaats de EcoSwitch tussen je stopcontact en je boiler en de rest gaat vanzelf.

Loopt je dag anders dan anders en wil je afwijken van het ingeplande schema, dan kun je de EcoSwitch eenvoudig aan of uit zetten met de hand of op je mobiel.

Wat heb je nodig om energie op te slaan in je boiler?

Een boiler natuurlijk. Een elektrische om precies te zijn. Hoe groter, hoe beter. Daarnaast heb je dus een dynamisch energiecontract nodig. Er zijn in 2022 veel aanbieders bij gekomen, dus dat is geen probleem. En tenslotte gebruik je een EcoSwitch om de boiler op het juiste moment aan en uit te zetten. De EcoSwitch vereist een wi-fiverbinding. Dus als we alles op een rijtje zetten:

  • een elektrische boiler,
  • een dynamisch energiecontract,
  • een EcoSwitch,
  • wi-fi.

Andere toepassingen

Wat met een boiler kan, kan ook met iets anders dat veel water bevat. Denk aan een zwembad, een waterbed of een aquarium. Die zijn misschien niet zo goed geïsoleerd als een boiler, maar kunnen vanwege de hoge soortelijke warmte van water toch veel energie opslaan. De capaciteit is vaak groter dan een elektrische accu. Bovendien is het goedkoper, zeker als je het opslagmedium reeds in huis hebt.