Over dynamische energietarieven

Photo by Wance Paleri.

Dynamische energietarieven veranderen continu en zijn voordeliger dan ouderwetse vaste prijzen. Wat is het en hoe werkt het?

Wat zijn dynamische tarieven?

Energieprijzen veranderen continu. Veel consumenten hebben echter een contract waarbij de prijs voor een bepaalde periode wordt vastgelegd. Maar dat is natuurlijk niet verplicht. Als je ervoor kiest om je prijzen mee te laten bewegen met de actuele marktprijzen, dan spreken we van dynamische tarieven. Het wordt ook wel een volledig variabel tarief genoemd. Het bijbehorende contract heet soms een (full-)flex contract. Allemaal andere namen voor hetzelfde idee: ieder uur een andere prijs.

Hoe werkt een volledig variabel tarief?

Sinds we in Nederland bijna allemaal een slimme meter hebben, is het mogelijk om dynamische prijzen te hanteren. Ieder kwartier wordt immers uitgelezen hoeveel stroom je hebt gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld om 13:00 u. tien cent voor een kilowattuur betalen en ‘s avonds €0,80. Aan het einde van de maand wordt precies bepaald wat je moet afrekenen. Daar hoef je zelf verder niets voor te doen.

Is een flex-contract duurder of goedkoper?

Prijsgeschiedenis dynamische tarieven augustus 2022

De prijsschommelingen zijn zeer groot in de loop van het etmaal. Check de actuele tarieven op onze gratis energieplanner of in de app. Hieronder zie je een voorbeeld van de tariefsverschillen op een typische zomerdag.

Energieleveranciers willen geen risico nemen. Bij een vast contract betaal je dus bijna de maximale tarieven. Als de actuele prijs lager is, dan profiteren zij. Maar jij kunt dat ook! Je moet dan overschakelen op een volledig flexibel contract en een beetje opletten wanneer je je elektriciteit gebruikt.

Dynamische tarieven worden steeds populairder

Dynamische tarieven zijn in Nederland heel lang vrij onbekend geweest. Dat komt o.a. doordat nog te weinig huizen een slimme meter hadden. Die heb je wel nodig om je stroomgebruik goed door te geven aan de leverancier. Met de sterke toename in stroomprijzen sinds 2021 neemt ook de belangstelling snel toe. In maart 2022 hadden zo’n 250.000 huishoudens een dynamisch contract en in september kwamen daar wekelijks tienduizenden bij.

Profiteer zelf van lage tarieven

Met onze slimme schakelaar, de EcoSwitch, gaan je apparaten automatisch aan en uit op de meest gunstige momenten. Elke dag worden de prijzen bijgewerkt, die door de switch worden gebruikt om een (schakel)schema op te stellen. Lees hier meer over de EcoSwitch.

Wie bieden dynamische tarieven aan?

In 2022 zijn er veel aanbieders van dynamische tarieven bij gekomen, dus er is keuze genoeg. Onze EcoSwitch werkt bij alle aanbieders. Energieleveranciers die een volledig flexibel contract aanbieden zijn bijvoorbeeld: