Header EcoSwitch Plus in living room.

De EcoSwitch

De EcoSwitch Plus is een slimme schakelaar die apparaten automatisch inschakelt als de stroomprijs het laagst is. Zo kun je flink op je elektriciteitskosten besparen.


Wat is de EcoSwitch?

Elke dag haalt de EcoSwitch de actuele energieprijzen van het internet op. Het ingeplugde apparaat wordt automatisch op de juiste momenten in- en uitgeschakeld om kosten te sparen. Je kunt zelf bepalen hoe vaak en hoe lang een apparaat ingeschakeld moet zijn. Instellen en bedienen kan via de browser of onze Ecosoft app.

Dynamische stroomprijzen variëren continu en de EcoSwitch helpt je om hiervan te profiteren. Dat is makkelijk, voordelig en duurzaam.

Uitleg EcoSwitch Plus

EcoSwitch Plus met 3 jaar licentie voor €64,95

De voordelen van de EcoSwitch

Gebruikers van de EcoSwitch profiteren van een aantal voordelen:

Photo by Fabian Blank

Makkelijk lagere stroomkosten

Photo by Sungrow EMEA

Meer duurzame energie

Photo by David Levêque

Spreiding van de netbelasting

Photo by Nordwoord Themes.

Meer inzicht in je stroomverbruik

Makkelijk lagere stroomkosten

De EcoSwitch schakelt apparaten automatisch aan en uit, afhankelijk van de actuele stroomprijs. Je hoeft dus zelf niet meer op de tarieven te letten en te zorgen dat je op de juiste moment je apparaten in- & uitschakelt. Wist je dat je soms zelfs geld krijgt om elektriciteit te gebruiken? Dát is het moment om bijvoorbeeld je keukenboiler in te schakelen. Onze energieplanner laat de actuele stroomprijzen zien. Dat zijn dezelfde prijzen die de EcoSwitch gebruikt om te schakelen.

Meer duurzame energie

De prijs komt door vraag en aanbod tot stand. Bij weinig vraag en veel aanbod is de prijs laag. Het aanbod is hoog als er veel stroom uit zon en wind komt. Duurzaam! Dus de prijs is laag wanneer er veel groene energie is. De EcoSwitch schakelt je apparaten dan aan.

Omgekeerd worden apparaten uitgeschakeld als er bijgestookt moet worden in kolen- en gascentrales, omdat de vraag (en dus de prijs) dan hoog is.

Spreiding van de netbelasting

Je hebt vast weleens gehoord dat de capaciteit van ons elektriciteitsnet (bijna) is bereikt. Dat geldt eigenlijk alleen tijdens de piekuren. Juist wanneer de stroom duur is en de EcoSwitch dus uitschakelt. Met een betere spreiding beperken we de stroomkosten voor ons allemaal.

Meer inzicht in je stroomverbruik

De EcoSwitch Plus meet precies hoeveel stroom er gebruikt wordt. Met dit inzicht kun je dus bewuster met je elektriciteitsgebruik omgaan. Ook dat kan besparend zijn. Bovendien kan de EcoSwitch Plus detecteren of een apparaat nog in gebruik is, om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld een wasmachine zijn programma gewoon kan afmaken.

Toepassingen van de EcoSwitch

De meeste apparaten moet je kunnen inschakelen op het moment dat je ze nodig hebt. Toch zijn er verrassend veel apparaten waarbij het weinig uitmaakt op welk moment van de dag ze hun werk doen. Vooral toestellen die warmte of elektriciteit kunnen opslaan vallen hieronder. Zij profiteren vooral van de EcoSwitch. We lichten hier een paar voorbeelden uit.

Elektrische boilers

Heb je een elektrische boiler? Gebruik die dan niet op nachtstroom, maar met de EcoSwitch. Dit levert een enorme kostenbesparing op.

Water blijft in een boiler namelijk heel lang warm. Je bewaart daarmee de goedkope elektriciteit op een zeer goede manier. Via internet weet de EcoSwitch wanneer stroom goedkoop is en schakelt dan in. Je hebt altijd warm water, maar dan tegen het laagste tarief!

Vintage boiler by Sies Kranen.

“Mijn boiler is getransformeerd van een energieslurper tot efficiënte energieopslag.”

Lees meer

Keukenboilers

De EcoSwitch zorgt ervoor dat je op de juiste tijden warm water krijgt. Bijvoorbeeld wanneer je gaat koken. Het water wordt verwarmd als de stroom het goedkoopst is. Je bepaalt zelf wanneer het water warm moet zijn. Dat kan ook twee keer per dag zijn.

Waterbedden

Dit zijn grote stroomgebruikers. Toch blijven ze lang warm. Je merkt er niets van als de stroom op de juiste tijd wordt verbruikt. Behalve dan als je de stroomrekening krijgt. 🙂

Waterbed
Tesla

Elektrische auto’s

De meeste elektrische auto’s en PHEV’s worden geleverd met een 230V laadsnoer waarmee je thuis uit een regulier stopcontact kunt opladen. Dat gaat niet zo snel als bij een laadpaal, maar is ruimschoots voldoende voor wie dagelijks niet meer dan 100km rijdt. Stroom thuis is een stuk goedkoper dan stroom uit de laadpaal.

Met de EcoSwitch kun je op het verbruik van je elektrische voertuig nog een keer gemiddeld 30% besparen. Je geeft de EcoSwitch gewoon de opdracht om alleen gedurende de goedkoopste uren te laden. Dus niet als je ‘s avonds thuis komt, zoals je misschien gewend bent, maar later in de nacht. Meer dan inpluggen als je thuiskomt en weer uitpluggen als je weggaat hoef je niet te doen. De aankoop van de EcoSwitch heb je binnen een maand terugverdiend!

Aquariumverwarming

Een tropisch aquarium is een onopgemerkte energieslurper. Volgens het gezaghebbende rapport van Shift Innovatie is het in sommige huizen de grootste energiegebruiker. Het berekende jaargebruik is voor klein (38L) 527kWh, middel (110L) 1.441kWh en groot (341L) 4.375kWh. Het maakt voor de vissen en planten helemaal niet uit als de temperatuur van het water een beetje schommelt. Dat doet het in de natuur ook. Als je een aquarium hebt, kun je enorm besparen door de verwarming achter de EcoSwitch te zetten.

Tropisch aquarium
Zwembad door John Fornander.

Warmtepompen van zwembaden

Warmtepompen van een zwembad gebruiken erg veel elektriciteit. Ook ‘s zomers, als er elke dag erg goedkope stroom is. Water houdt warmte lang vast, dus het maakt niet uit op welke uren de pomp draait.

De EcoSwitch kiest de goedkope uren en bespaart grote bedragen. Helemaal automatisch. Sommige warmtepompen zijn 16A of zelfs krachtstroom en die kan de EcoSwitch niet direct schakelen. Maar vrijwel alle warmtepompen voor een zwembad schakelen aan en uit met de pomp van het zwembad. Als je de pomp tijdens de dure uren uitschakelt en tijdens de goedkope uren inschakelt, dan schakelt de warmtepomp vanzelf mee. Ook bij deze toepassing kan het voorkomen dat de EcoSwitch zich binnen een maand terugverdient!

Vijver- en zwembadpompen

Dit soort pompen moet een aantal uren per dag draaien. Het maakt helemaal niet uit welke uren dit zijn. De EcoSwitch kiest gewoon de goedkoopste uren. Dit soort pompen gebruikt 250 tot 2500 kWh per jaar. De kostenwinst en het voordeel voor het milieu zijn enorm.

Andere toepassingen

De EcoSwitch past op elk stopcontact. Denk even na wat er bij jou thuis veel elektriciteit gebruikt. De kans is groot dat je nog een andere toepassing vindt!

Hoeveel kosten bespaart de EcoSwitch?

Er zijn veel factoren die dat beïnvloeden. Bijvoorbeeld:
• Gebruikt het apparaat meer stroom in de winter? Dan schommelen de energieprijzen waarschijnlijk minder.
• Gebruikt het apparaat al stroom op gunstige uren? Vooral als je regelmatig op de duurste momenten stroom gebruikt, bespaar je veel kosten als je overstapt op economisch stroomgebruik.
• Hoelang moet hij aanstaan? Hoelang mag hij uitstaan? Als hij korter ingeschakeld moet zijn kun je beter profiteren van tijden met goedkope stroom. Een apparaat dat 2 uur per dag ingeschakeld is benut de lagere prijzen beter dan een apparaat dat 20 uur per dag aan moet staan.

De electriciteitsprijzen in 2022 waren (incl. belastingen en BTW) gemiddeld over alle dagen:

• duurste uur € 0,45 per kWh
• gemiddelde prijs € 0,34 per kWh
• goedkoopste uur € 0,23 per kWh

ToestelGeschat energieverbruik per jaar
Elektrische boiler1.900 kWh
Keukenboiler400 kWh
Elektrische auto5.000 kWh
Waterbed750 kWh
Vijver- of zwembadpomp250 – 2.500 kWh
Aquariumverwarming500 kWh

Hoe gebruik je de EcoSwitch?

Steek de EcoSwitch in het stopcontact en stel deze in via onze app of je webbrowser. De EcoSwitch haalt elke dag de energieprijzen van onze server. De stroom schakelt automatisch in wanneer de prijs het laagst of zelfs negatief is. Er zijn veel instelmogelijkheden. De EcoSwitch kan rekening houden met jouw persoonlijke voorkeuren.

EcoSwitch Plus met 3 jaar licentie voor €64,95

Je kunt de EcoSwitch te allen tijde handmatig aan- of uitschakelen. Dat kan vanuit de webinterface, onze app of met de knop op de schakelaar zelf. Hij blijft in die stand tot het volgende “schakelmoment” van de planning.

Als je precies wilt weten hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn, dan verwijzen we je graag naar de documentatie over de EcoSwitch.

Benodigdheden voor de EcoSwitch

De EcoSwitch heeft enkel een WiFi-verbinding nodig om te functioneren. Om ook van het kostenvoordeel te profiteren heb je daarnaast een slimme meter en een volledig variabel energiecontract (met dynamische tarieven) nodig.

Een compleet systeem

Het lijkt misschien een simpel stekkertje, maar de EcoSwitch is een compleet systeem. Het pakket bevat het volgende:

  • Hardware: de EcoSwitch Plus schakelaar.
  • Software: EcoSwitch programmatuur om o.a. de planning te berekenen.
  • Dienstenpakket (naar keuze één of drie jaar lang) met:
    • Dagelijks energieprijzen via internet,
    • Updates van de software.

De EcoSwitch Plus meet het stroomverbruik van aangesloten apparatuur. Als het gewenst is kan de EcoSwitch voorkomen dat een apparaat (zoals een wasmachine) wordt uitgeschakeld terwijl het in bedrijf is.