Header EcoSwitch Plus in living room.

Over de EcoSwitch

Bespaar automatisch stroomkosten


Wat is de EcoSwitch?

De EcoSwitch is een slimme schakelaar, die apparaten automatisch uitschakelt als de stroomprijs hoog is en weer inschakelt als het tarief laag is. Consumenten kunnen zo automatisch op hun elektriciteitskosten besparen.

Dynamische stroomprijzen variëren continu. Hier kun je van profiteren door je apparaten op het juiste moment in- en uit te schakelen. De EcoSwitch doet dit automatisch. Dat is makkelijk, voordelig en duurzaam.

De voordelen van de EcoSwitch

Gebruikers van de EcoSwitch profiteren van een aantal voordelen:

Photo by Fabian Blank

Makkelijk lagere stroomkosten

Photo by Sungrow EMEA

Meer duurzame energie

Photo by David Levêque

Verspreiding van de netbelasting

Photo by Nordwoord Themes.

Meer inzicht in je stroomverbruik

Makkelijk lagere stroomkosten

De EcoSwitch schakelt apparaten automatisch aan en uit, afhankelijk van de actuele stroomprijs. Je hoeft dus zelf niet meer op de tarieven te letten en te zorgen dat je op de juiste moment je apparaten in- & uitschakelt. Wist je dat je soms zelfs geld krijgt om elektriciteit te gebruiken? Dát is het moment om je auto op te laden. In onze energieplanner zie je de actuele tarieven voor het komende etmaal.

Meer duurzame energie

De prijs komt door vraag en aanbod tot stand. Bij weinig vraag en veel aanbod is de prijs laag. Het aanbod is hoog als er veel stroom uit zon en wind komt. Duurzaam! Dus de prijs is laag wanneer er veel groene energie is. De EcoSwitch schakelt je apparaten dan aan.

Omgekeerd worden apparaten uitgeschakeld als er bijgestookt moet worden in kolen- en gascentrales, omdat de vraag (en dus de prijs) dan hoog is.

Verspreiding van de netbelasting

Je hebt vast weleens gehoord dat de capaciteit van ons elektriciteitsnet (bijna) is bereikt. Dat geldt eigenlijk alleen tijdens de piekuren. Juist wanneer de stroom duur is en de EcoSwitch dus uitschakelt. Met een betere spreiding beperken we de stroomkosten voor ons allemaal.

Meer inzicht in je stroomverbruik

De EcoSwitch Plus meet precies hoeveel stroom er gebruikt wordt. Met dit inzicht kun je dus bewuster met je elektriciteitsgebruik omgaan. Ook dat kan besparend zijn. Bovendien werken we aan een zelflerend algoritme, waardoor de EcoSwitch Plus nog slimmer en gebruiksvriendelijker wordt.

Toepassingen van de EcoSwitch

Sommige apparaten moeten natuurlijk werken wanneer jij dat wilt. Toch zijn er verrassend veel apparaten waarbij dat niet uitmaakt. Vooral toestellen die warmte of elektriciteit kunnen opslaan profiteren van de EcoSwitch. We lichten hier een paar voorbeelden uit.

Elektrische boilers

Heb je een elektrische boiler? Gebruik die dan niet op nachtstroom, maar met de EcoSwitch. Dit levert een enorme kostenbesparing op.

Water blijft in een boiler namelijk heel lang warm. Je bewaart daarmee de goedkope elektriciteit op een zeer goede manier. Via internet weet de EcoSwitch wanneer stroom goedkoop is en schakelt dan in. Je hebt altijd warm water, maar dan tegen het laagste tarief!

Vintage boiler by Sies Kranen.

“Mijn boiler is getransformeerd van een energieslurper tot efficiënte energieopslag.”

Lees meer

Keukenboilers

De EcoSwitch zorgt ervoor dat je op de juiste tijden warm water krijgt. Bijvoorbeeld wanneer je gaat koken. Het water wordt verwarmd als de stroom het goedkoopst is. Je bepaalt zelf wanneer het water warm moet zijn. Dat kan ook twee keer per dag zijn.

Waterbedden

Dit zijn grote stroomgebruikers. Toch blijven ze lang warm. Je merkt er niets van als de stroom op de juiste tijd wordt verbruikt. Behalve dan als je de stroomrekening krijgt. 🙂

Waterbed
Tesla

Elektrische auto’s

De meeste elektrische auto’s en PHEV’s worden geleverd met een 230V laadsnoer waarmee je thuis uit een regulier stopcontact kunt opladen. Dat gaat niet zo snel als bij een laadpaal, maar is ruimschoots voldoende voor wie dagelijks niet meer dan 100km rijdt. Stroom thuis is een stuk goedkoper dan stroom uit de laadpaal.

Met de EcoSwitch kun je op het verbruik van je elektrische voertuig nog een keer gemiddeld 30% besparen. Je geeft de EcoSwitch gewoon de opdracht om alleen gedurende de goedkoopste uren te laden. Dus niet als je ‘s avonds thuis komt, zoals je misschien gewend bent, maar later in de nacht. Meer dan inpluggen als je thuiskomt en weer uitpluggen als je weggaat hoef je niet te doen. De aankoop van de EcoSwitch heb je binnen een maand terugverdiend!

Aquariumverwarming

Een tropisch aquarium is een onopgemerkte energieslurper. Volgens het gezaghebbende rapport van Shift Innovatie is het in sommige huizen de grootste energiegebruiker. Het berekende jaargebruik is voor klein (38L) 527kWh, middel (110L) 1.441kWh en groot (341L) 4.375kWh. Het maakt voor de vissen en planten helemaal niet uit als de temperatuur van het water een beetje schommelt. Dat doet het in de natuur ook. Als je een aquarium hebt, kun je enorm besparen door de verwarming achter de EcoSwitch te zetten.

Tropisch aquarium
Zwembad door John Fornander.

Warmtepompen van zwembaden

Warmtepompen van een zwembad gebruiken erg veel elektriciteit. Ook ‘s zomers, als er elke dag erg goedkope stroom is. Water houdt warmte lang vast, dus het maakt niet uit op welke uren de pomp draait.

De EcoSwitch kiest de goedkope uren en bespaart grote bedragen. Helemaal automatisch. Sommige warmtepompen zijn 16A of zelfs krachtstroom en die kan de EcoSwitch niet direct schakelen. Maar vrijwel alle warmtepompen voor een zwembad schakelen aan en uit met de pomp van het zwembad. Als je de pomp tijdens de dure uren uitschakelt en tijdens de goedkope uren inschakelt, dan schakelt de warmtepomp vanzelf mee. Ook bij deze toepassing kan het voorkomen dat de EcoSwitch zich binnen een maand terugverdient!

Vijver- en zwembadpompen

Dit soort pompen moet een aantal uren per dag draaien. Het maakt helemaal niet uit welke uren dit zijn. De EcoSwitch kiest gewoon de goedkoopste uren. Dit soort pompen gebruikt 250 tot 2500 kWh per jaar. De kostenwinst en het voordeel voor het milieu zijn enorm.

Andere toepassingen

De EcoSwitch past op elk stopcontact. Denk even na wat er bij jou thuis veel elektriciteit gebruikt. De kans is groot dat je nog een andere toepassing vindt!

Hoeveel kosten bespaart de EcoSwitch?

We hebben een schatting gemaakt van de kostenbesparingen bij bovenstaande toepassingen. We gaan daarbij uit van een gemiddelde kostenbesparing van € 0,15 per kWh. Uiteraard hangt de daadwerkelijke besparing af van de actuele tarieven en het stroomverbruik van jouw specifieke toestel. Dit kan dus minder, maar ook nog veel meer zijn. We zien regelmatig prijsverschillen van € 0,75 per kWh of zelfs nog meer.

ToestelGeschat energieverbruik/jrGeschatte besparing/jr
Elektrische boiler1.900 kWh€ 285
Keukenboiler400 kWh€ 60
Elektrische auto5.000 kWh€ 750
Waterbed750 kWh€ 110
Vijver- of zwembadpomp250 – 2.500 kWh€ 40 – € 400
Aquariumverwarming4.500 kWh€ 675

Hoe gebruik je de EcoSwitch?

Steek de EcoSwitch in het stopcontact en stel deze in via onze app of je browser. Daarna haalt de EcoSwitch elke dag de energieprijzen van onze server. De stroom schakelt dan automatisch in wanneer de prijs het laagst of zelfs negatief is. Er zijn veel instelmogelijkheden, waardoor de EcoSwitch rekening kan houden met jouw persoonlijke voorkeuren. Als je precies wilt weten hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn, dan verwijzen we je graag naar de documentatie over de EcoSwitch.

Je kunt de EcoSwitch te allen tijde handmatig aan- of uitschakelen. Dat kan vanuit onze app of op de schakelaar zelf. Je kunt kiezen hoeveel uur de stroom dan aan blijft. Na dat aantal uren gaat hij weer terug naar automatisch bedrijf.

Wil je nog meer weten? Kijk dan op de pagina met onze meestgestelde vragen.

Handmatig kosten besparen

Niet alle toestellen zijn geschikt voor de EcoSwitch. Sommige apparaten moeten gewoon werken wanneer jij wilt en bij andere kun je niet zomaar de stroom onderbreken.

Wasmachines, drogers en vaatwassers vallen vaak in de laatste categorie. Toch kun je ook daar kosten besparen door ze zelf op het juiste moment te starten of een uitstelfunctie te gebruiken. In onze gratis energieplanner of app kun je makkelijk zien wat het beste moment is. Je hoeft daarvoor niets aan te schaffen!

Benodigdheden voor de EcoSwitch

De EcoSwitch heeft enkel een wi-fiverbinding nodig om te functioneren. Om ook van het kostenvoordeel te profiteren heb je daarnaast een slimme meter en een volledig variabel energiecontract (met dynamische tarieven) nodig.

Een compleet systeem

Het lijkt misschien een simpel stekkertje, maar de EcoSwitch is een compleet systeem. Het pakket bevat het volgende:

  • Hardware: de EcoSwitch Plus schakelaar.
  • Software: EcoSwitch programmatuur om o.a. de planning te berekenen.
  • Dienstenpakket (vijf jaar lang t.w.v. €30):
    • dagelijks energieprijzen via internet,
    • updates van de software.

De EcoSwitch Plus is voorzien van een meetcircuit waarmee het stroomverbruik van aangesloten apparatuur kan worden gemeten. Hierdoor kunnen we het energieverbruik slimmer regelen. Als niet van tevoren bekend is hoe lang een apparaat stroom nodig heeft, kan de EcoSwitch Plus dit zelf detecteren.