Ecosoft Smart Grid Controller 1 Quick Guide


Inhoud

Introductie
De Ecosoft Smart Grid Controller installeren
Netwerkconfiguratie


 

Introductie

De Ecosoft Smart Grid Controller 1 (SGC) is een apparaat dat een warmtepomp kan bedienen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Dat heeft als extra voordeel dat ook het milieu minder wordt belast.

Met dat doel maakt de SGC elke dag een planning met “schakelmomenten”. De SGC houdt rekening met:

• Uw locatie (waar temperatuur en prijzen van afhankelijk zijn)
• De efficiëntie van uw warmtepomp bij bepaalde temperaturen
• De elektriciteitsprijzen in de loop van het etmaal
• De efficiëntie van uw gasketel
• De gasprijzen in de loop van het etmaal
• De voorkeuren die u in de energieplanner invult.

Voorbeeld
Als op een bepaald moment van de dag het gasgebruik van de gasketel goedkoper is dan het elektriciteitsgebruik van de warmtepomp, kan de SGC de warmtepomp automatisch uitzetten.

SG-ready warmtepompen
Als uw warmtepomp vier standen heeft (laag, normaal, hoog en max) kan de Ecosoft SGC daar ook mee overweg. Zie SGC Energie planner gebruiken voor meer uitleg.

De Ecosoft Smart Grid Controller (SGC1) installeren

The Smart-Grid Controller is ontworpen om een warmtepomp te bedienen via de Smart-Grid (SG) interface, of via een EVU-blokkeringscontact.

Relais 3 en 4 (RL-3, RL-4) van de controller zijn voor het verbinden met de Smart-Grid ready interface van de warmtepomp. De contactpunten daarvan zijn in het diagram hieronder weergegeven als SG1 en SG2. De Smart-Grid interface heeft 4 standen (laag, normaal, hoog, max). Als de warmtepomp alleen EVU ondersteunt (alleen 2 standen: uit, normaal), verbind dan alleen SG1, en configureer de “hoog” en “max” standen niet in de SGC energieplanning.

De SGC is bedoeld om geïnstalleerd te worden door een installateur met deskundigheid op het gebied van elektriciteit en warmtepompen.

Waarschuwing: De schroeven waarmee de stroomkabel vast zit zijn open en dragen 230V spanning, dus zorg er voor dat die niet worden aangeraakt.

Netwerkconfiguratie

De netwerkinstallatie van een SGC is voltooid zodra het bereikbaar is op zijn IP adres of zijn .local adres. Als de installatie niet slaagt kunt u het volgende proberen:

• Zet mobiele data op uw smartphone tijdelijk uit, voordat u de installatieprocedure start.
• Indien de installatie niet lukt met Apple apparatuur (iPhone of iPad), gebruik dan Android apparatuur voor de installatie. Na succesvol installeren met Android, kunt u de Apple wel weer gebruiken om het Ecosoft apparaat te bereiken.

 

Als de smart grid controller voor het eerst opstart, wordt het automatisch een tijdelijk WiFi Access Point. De onderste LED moet knipperen. Als dit niet gebeurt, klik dan 6x snel achter elkaar op knop B1.
● Ga op uw mobiel naar de WiFi instellingen en zoek naar nieuwe netwerken.
● Verbind met het netwerk genaamd “SGC”. Het kan enkele seconden tot een minuut duren voordat het netwerk zichtbaar wordt. Begin anders de procedure opnieuw (6x knop B1).
Na verbinding kan er op uw mobiel een waarschuwing worden getoond dat internet niet beschikbaar is. Dit is normaal; kies ervoor om de WiFi verbinding te behouden.
● Ga in de browser op uw mobiel naar http://192.168.4.1. Dit is een tijdelijk adres; na configuratie is de Smart-Grid Controller niet meer op dit adres benaderbaar.
● Als u gevraagd wordt om in te loggen, gebruik dan deze gegevens:
Gebruikersnaam = eco Wachtwoord = power
● De Smart-Grid Controller toont een lijst van gedetecteerde WiFi netwerken. Selecteer uw eigen WiFi netwerk en vul het bijbehorende WiFi wachtwoord in.
● Kies optioneel een hostnaam voor de Smart-Grid Controller in het netwerk. Standaard is dit “SGC”. Deze naam kunt u later gebruiken om het apparaat te benaderen via de browser. Als de naam op “SGC” blijft staan, dan is deze later benaderbaar via http://sgc.local.
● Druk op Opslaan.
● Het kan tot een minuut duren voordat er verbinding gemaakt is vanaf de SGC met uw WiFi netwerk. Na een succesvolle verbinding laat de browser het nieuwe IP adres zien dat uw netwerk aan de SGC heeft toegewezen en zal dit adres na enkele seconden openen.
● Uw mobiel moet weer worden verbonden met uw eigen WiFi netwerk; dit gebeurt vaak automatisch. Er kan opnieuw worden gevraagd om in te loggen, vul weer in eco en power.
Als er geen nieuwe pagina verschijnt of er wordt niet gevraagd om in te loggen, dan kunt u proberen de pagina te herladen of u kunt het apparaat benaderen via http://sgc.local of het nieuwe IP adres.