Geplaatst op

Bespaar CO2

Met de EcoSwitch gebruik je meer groene stroom en bespaar je CO2.

Onze energiemix

Energiemix in Nederland (2021)

In Nederland gebruiken we een mix van verschillende manieren om elektriciteit op te wekken. Volgens het CBS werd in 2021 bijna 118 TWh aan elektriciteit geproduceerd. Een kwart daarvan kwam uit water, wind en zon.

De verhouding in deze mix verschilt echter per seizoen, per dag en zelfs per uur. Als de zon schijnt, wekken zonnepanelen meer op en windmolens leveren meer op wanneer het waait.

Wisselende elektriciteitsvraag

Ook het gebruik van elektriciteit beïnvloedt de mix. Als iedereen ‘s avonds thuis de verlichting aan doet, dan moet er extra energie opgewekt worden. Wat niet aan duurzame energie beschikbaar is, zal dus worden bijgestookt met kolen, gas of biomassa. Met name gascentrales kunnen relatief snel op- en afgeschaald worden.

Energieprijzen bewegen mee met vraag en aanbod

De fluctuaties in vraag en aanbod zijn terug te zien in de stroomprijzen. En die verschillen kunnen heel groot zijn, zoals je op de afbeelding ziet. Op de getoonde dag was de prijs zelfs enkele uren negatief! Op dat moment was er weinig vraag en een groot aanbod van groene energie.

Prijsgeschiedenis stroom augustus 2022

Jouw gedrag beïnvloedt de energiemix

Wannéér jij energie gebruikt, bepaalt dus of je groene of grijze stroom gebruikt. Zelfs als jij een contract hebt voor groene stroom, kun je dus grijze stroom gebruiken als je bijvoorbeeld ‘s avonds je keukenboiler gebruikt. Denk daar eens een momentje over na… Hoe kun je er nu voor zorgen dat je zoveel mogelijk groene en zo weinig mogelijk grijze energie gebruikt?

Minimaliseer grijze stroom

Voor veel huishoudelijke apparaten maakt het niet uit wanneer je ze in- en uitschakelt. Denk bijvoorbeeld aan het opladen van je auto of e-scooter, het verwarmen van een aquarium of waterbed en het bijvullen van boilers. Door deze uit te zetten wanneer de prijzen hoog zijn, kunnen we pieken in het verbruik wegnemen. Zo hoeven we veel minder grijze stroom op te wekken.

Automatiseer je gebruik

EcoSwitches

Als je het teveel gedoe vindt om de hele dag de energieprijzen in de gaten te houden en handmatig je apparaten in- en uit te schakelen, dan kun je dit automatiseren. Dat kan heel gemakkelijk met bijvoorbeeld een EcoSwitch.

Dit is een slimme schakelaar die elke dag de actuele energieprijzen van internet haalt. Vervolgens wordt je toestel automatisch op het juiste moment aan of uit gezet. Dit is een fantastische manier om zowel kosten als CO2 te besparen.