Geplaatst op Geef een reactie

De allerslimste stekker

Wat is een slimme stekker?

Een slimme stekker is een stekker die met andere apparaten kan communiceren. Via wi-fi, mobiel internet  (4G/5G enz.) of Bluetooth maakt een slimme stekker verbinding met bijvoorbeeld een smart phone, smart grid controller of router.

Een slimme stekker wordt ook wel een slimme schakelaar of een smart plug genoemd en kan onderdeel uitmaken van een smart home en het zogenaamde internet of things.

Internet of Things by Wilgengebroed.
The Internet of Things, drawn by Wilgengebroed and licensed under CC 2.0.

Wat kun je met een slimme stekker?

De meeste slimme stekkers hebben niet heel veel te bieden. De term “slim” vind ik dan ook vaak wat overdreven. De voordelen beperken zich doorgaans tot het bedienen van een apparaat op afstand (via je telefoon) en het instellen van tijd- en schakelschema’s. Sommige stekkers hebben daarnaast de mogelijkheid om het elektriciteitsverbruik te meten.

Apparaten op afstand bedienen

“Bedienen” is eigenlijk al een groot woord. Het enige dat je kunt doen, is de stroom naar een apparaat in- of uitschakelen of hooguit dimmen. Daar heb je niets aan bij je tv, koffiemachine of wasmachine, maar is nog wel leuk voor je verlichting. Soms kan dat via spraak. Maar het hapert vaak en hoeveel moeite is het nou om de schakelaar aan de muur om te zetten?

Tijd- en schakelschema’s instellen

Tijdschema’s kunnen heel handig zijn. Misschien wil je af en toe wat verlichting aan zetten als je op reis bent om de kans op inbraken te verlagen. En het is natuurlijk heel aardig om je theewater gekookt te hebben vlak voordat je wekker gaat. Maar voegt dat echt waarde toe? En als je een keer een kwartier eerder op moet, dan klopt je schema niet meer.

Schakelschema’s kunnen wel echt slim zijn. Zo kun je bijvoorbeeld met behulp van IFTTT instellen dat je verlichting automatisch aan gaat als je ‘s avonds thuis komt (en je telefoon bijvoorbeeld verbinding maakt met je thuisnetwerk). Of dat alle lampen in je woonkamer tegelijkertijd aan gaan. Maar ja, wil je dat iedere keer?

Onze eigen EcoSwitch tilt dit principe naar het hoogste niveau door apparaten uit te schakelen als de elektriciteit duur is en weer in te schakelen als de prijs laag is. Dát is intelligentie.

De allerslimste stekker: de EcoSwitch

Consumenten met een dynamisch energiecontract betalen ieder uur een andere prijs voor hun elektriciteit. De verschillen kunnen aanzienlijk zijn, dus het maakt veel uit wanneer je stroom gebruikt. Sommige apparaten kunnen daarvan profiteren door op het ene moment energie op te halen en dat op een ander moment te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan je (keuken)boiler of je elektrische voertuig. Deze consumenten kunnen zo honderden euro’s per jaar besparen.

Maar niemand heeft natuurlijk tijd en zin om de hele dag de prijzen te checken, de tijd in de gaten te houden en alles op het juiste moment aan en uit te zetten. De EcoSwitch doet dat voor hen. Elke dag haalt deze slimme stekker de actuele stroomtarieven van onze server. Vervolgens wordt aan de hand van jouw instellingen een slim schakelschema gemaakt en gaat het ingeplugde apparaat automatisch op het juiste moment aan en uit. Geniaal, toch?

Elektriciteitsverbruik meten

Bewustwording is vaak een eerste stap in ons handelen. Dat geldt ook bij verduurzaming. Als je je stroomverbruik wilt verminderen, moet je eerst weten hoe je huidige verbruik eruit ziet. Sommige slimme stekkers hebben een stroommeter ingebouwd. Daarmee kun je inzicht krijgen in het stroomverbruik per apparaat. Sommige mensen hebben geen idee van het verbruik van een waterkoker, aquariumverwarming of wasmachine. Let op: niet alle slimme stekkers bieden deze functionaliteit (maar de EcoSwitch Plus wel).

Verschillende soorten slimme stekkers

Er zijn veel verschillende soorten slimme stekkers, ook al verschilt de functionaliteit doorgaans weinig. Slimme stekkers verschillen qua verbinding, opstelling en compatibiliteit.

De verbinding van slimme stekkers

Slimme stekkers kunnen verbonden zijn via Bluetooth, wi-fi en/of mobiel internet (2G/3G enz.). Bluetooth en wi-fi werken goed binnenshuis. Mobiel internet kan handig zijn voor in de tuin of een tuinhuisje, maar dan moet er wel weer een SIM-kaart in. Wat je kiest, hangt vooral van de rest van je slimme netwerk af. De apparaten moeten immers met elkaar kunnen communiceren. Een bridge of smart grid controller kan dat eventueel verhelpen.

De opstelling van je smart home

Laat je alle slimme apparaten in je huis rechtstreeks met elkaar communiceren of via een centraal punt? In het laatste geval gebruik je een bridge of smart grid controller. Sommige slimme stekkers hebben dat nodig om te werken (maar de EcoSwitch niet). Dat kost extra geld en elektriciteit, maar biedt uiteindelijk wel meer mogelijkheden. Je kunt namelijk makkelijker verschillende merken en typen laten samenwerken. Andere stekkers kun je rechtstreeks vanaf je telefoon bedienen.

Compatibiliteit met andere componenten

Kan de slimme stekker met Android, met iOS of met allebei communiceren? En kun je het aansluiten op een home automation-platform, zoals Home Assistant, Domoticz of SmartThings? De mogelijkheden verschillen per stekker en hebben gevolgen voor je opstelling en je gebruik.

De EcoSwitch kan momenteel gebruikt worden in combinatie met onze eigen app (Android) of via een browser (alle platforms). De integratie met een home automation-platform is nog niet beschikbaar.

Lees hier meer over de EcoSwitch of bekijk deze in onze webshop.

Geef een reactie