Veelgestelde vragen

Voor welke apparaten is de EcoSwitch Hybride geschikt?

De EcoSwitch Hybride is schakelaar die u in het stopcontact kunt steken. De Ecosoft Hybride is bedoeld is om gebruikt te worden in combinatie met een warmtepomp die in een lage activiteitsmodus kan worden geplaatst door middel van een EVU blokkeringscontact.

U kunt hem gebruiken voor
• een warmtepomp
• een hybride opstelling: warmtepomp en gasketel

Waarom is de EcoSwitch Hybride nuttig?

De EcoSwitch Hybride kan worden gebruikt om de warmtepomp uit te schakelen wanneer de kosten voor elektriciteitsverwarming relatief hoog zijn, om daarmee kosten te besparen. Dit heeft in veel gevallen het bijkomend voordeel dat ook het milieu minder wordt belast (goedkope stroom gaat vaak samen met groene stroom).

De EcoSwitch Hybride kan ook gebruikt worden om de warmtepomp uit te schakelen als verwarmen met de gasketel goedkoper is dan verwarmen met de warmtepomp.

Wat doet de EcoSwitch Hybride precies?

De EcoSwitch Hybride maakt elke dag een planning met “schakelmomenten”, en kan daarbij rekening houden met:

• Uw locatie (waar temperatuur en prijzen van afhankelijk zijn)
• De efficiëntie van uw warmtepomp bij bepaalde buitentemperaturen
• De elektriciteitsprijzen in de loop van het etmaal
• De efficiëntie van uw gasketel indien aanwezig
• De voorkeuren die u in de energieplanner invult.

Als de EcoSwitch Hybride aan- of uitschakelt, schakelt de aangesloten warmtepomp mee, tussen de standen laag en normaal.

Als op een bepaald moment van de dag het gasgebruik van de gasketel goedkoper is dan het elektriciteitsgebruik van de warmtepomp, kan de EcoSwitch Hybride de warmtepomp automatisch uitzetten. Zie onze Gas versus Stroom pagina. Daar kunt u zien hoe de EcoSwitch Hybride de efficiëntie van de warmtepomp vergelijkt met die van de gasketel.

Wat heb je nodig om de EcoSwitch Hybride te kunnen gebruiken?

De EcoSwitch Hybride gebruikt WiFi om de energieprijzen van onze server op te halen. Om kosten te besparen met behulp van de EcoSwitch Hybride hebt je een slimme meter en een dynamisch energiecontract nodig.

De EcoSwitch Hybride wordt op een warmtepomp aangesloten, op de contacten waarmee de warmtepomp in verschillende bedrijfsstanden (zoals laag of normaal) gezet kan worden. Omdat die contacten meestal geen 230V aankunnen, moet er waarschijnlijk een extern relais tussen de EcoSwitch Hybride en de warmtepomp geplaatst worden. Bijvoorbeeld deze Emat magneetschakelaar. Daar komt installatiewerk – eventueel van een elektricien – aan te pas.

Ik wil de EcoSwitch Hybride bedienen vanaf een iPhone. Is dat mogelijk?

Ja, de EcoSwitch Hybride is vanaf elke telefoon met een webbrowser bereikbaar. Bezoek de EcoSwitch Hybride op zijn IP adres, of als uw telefoon mDNS ondersteunt op een .local adres. Als de WiFi hostname bijvoorbeeld “ecoswitch” is, is dat http://ecoswitch.local/.

Is het mogelijk de EcoSwitch Hybride te gebruiken zonder de Ecosoft Energie app?

Ja. Ook zonder app zijn alle functies van de EcoSwitch Hybride te gebruiken.

Wat is de Ecosoft Energy app?

Met Ecosoft Energy app voor Android telefoons kun je:
• snel de actuele stroomprijzen checken,
• het beste moment kiezen om elektriciteit te gebruiken,
• EcoSwitch stekkers (alle soorten) instellen en bedienen.

Hoe installeer je een EcoSwitch Hybride?

Kort samengevat: Steek de EcoSwitch Hybride in het stopcontact. Op je mobiel kun je de EcoSwitch Hybride tijdelijk kiezen als WiFi access point en hem daarna bereiken op 192.168.4.1. Vul de gegevens van je eigen WiFi netwerk in de web interface van de EcoSwitch Hybride in. Een gedetailleerde uitleg vind je in de handleiding. Na installatie kun je in de webinterface van de switch een planning voor het energiegebruik van de warmtepomp maken.

Hoe vaak haalt de EcoSwitch Hybride prijzen op van het internet?

Eén keer per dag. In Nederland zijn dat 24 uurprijzen per keer en gebeurt dit om 14:00u op de dag ervoor.

Wat is het verschil tussen de EcoSwitch Hybride en de EcoSwitch Plus?

De EcoSwitch Hybride is bedoeld is om gebruikt te worden in combinatie met een warmtepomp die in een lage activiteitsmodus kan worden geplaatst door middel van een 220V EVU blokkeringscontact. Deze stekker is geoptimaliseerd om samen te werken met het blokkeringscontact.

De EcoSwitch Plus is een slimme stekker die, afhankelijk van uw eigen voorkeuren, inschakelt als de prijzen het laagst zijn en uitschakelt als de prijzen hoger zijn. Het aangesloten apparaat wordt daardoor in- of uitgeschakeld. Dat kan bijvoorbeeld een vaatwasser, waterbed of keukenboiler zijn.

Waar zijn de energieprijzen van afkomstig die de EcoSwitch Hybride gebruikt?

De EcoSwitch Hybride gebruikt EPEX marktprijzen voor energie, zonder belasting of andere opslagen. Dat komt overeen met de prijzen die je in onze Energieplanner ziet als je checkboxen “BTW” en “Andere belasting” uitvinkt. Wij betalen ervoor om deze prijsgegevens commercieel te mogen gebruiken. Daarom kost het inbegrepen dienstenpakket (van vijf jaar) een bepaald bedrag.

Wat gebeurt er als de EcoSwitch Hybride geen prijzen kan ophalen?

Als de server niet kan worden benaderd, of als om een andere reden de prijsgegevens niet beschikbaar zijn, dan worden gemiddelde waardes gebruikt op basis van historische prijsgegevens.

Ik woon in Nederland. Kan ik de EcoSwitch Hybride gebruiken?

Ja. De EcoSwitch Hybride kan Nederlandse energieprijzen ophalen van onze server en past in elk Nederlands stopcontact.

Ik woon in België. Kan ik de EcoSwitch Hybride gebruiken?

De EcoSwitch Hybride kan Belgische energieprijzen ophalen van onze server, maar de EcoSwitch Hybride aansluiten op een stopcontact met penaarde is niet mogelijk.

Ik woon in het Verenigd Koninkrijk. Kan ik de EcoSwitch Hybride gebruiken?

De EcoSwitch Hybride UK komt later dit jaar op de markt.

Waar kan ik de EcoSwitch Hybride EU kopen?

De EcoSwitch Hybride EU komt later dit jaar op de markt.

Wat zijn de voordelen van de EcoSwitch Hybride?

Kosten besparen door de warmtepomp te gebruiken wanneer de stroom het goedkoopst is.
Kosten besparen door de warmtepomp te gebruiken wanneer dat goedkoper is dan de gasketel het water te laten verwarmen.
Op goedkopere uren is vaak meer duurzame energie beschikbaar, en dit vermindert de CO2 uitstoot.
Stroom afnemen tijdens goedkopere uren vermindert de netbelasting.